Zwinna współpraca zespołu OX Media i Wonga.com - tak powinny powstawać serwisy!
Agencja marketingowa i software house - OX Media stała się wsparciem technologicznym w zakresie budowy nowego serwisu Wonga. Wonga.com jest firmą specjalizującą się w pożyczkach ratalnych, która na polskim rynku funkcjonuje od 2012 roku.
2019-04-16, 09:58

Działania opierają się na współpracy bezpośrednio między działami IT obu firm, co stanowi odstępstwo od schematów popularnie powielanych w branży. OX Media pełni rolę równorzędnych partnerów, którzy współpracują nad architekturą informacji oraz specjalistów w zakresie Drupala i bezpieczeństwa witryny.

Dzięki kooperacji na linii działów developerskich obu firm proces budowania gotowego rozwiązania zyska na tempie. Zintegrowane kompetencje pozwolą w krótkim okresie nie tylko zwiększyć intensywność prac, ale i jakość wydań. Partnerskie relacje podmiotów stały się możliwe dzięki doświadczeniu obu zespołów. Tworzone przez OX Media partie oprogramowania są w pełni zintegrowane z systemami Wonga i dostarczane w postaci zbudowanych obrazów Docker wpinanych bezpośrednio do architektury strony.

Zespół developerski OX Media współpracuje w metodyce Agile z Product Ownerem pochodzącym z zespołu Wonga umożliwiając w ten sposób korzystne i pełne wykorzystanie zasad metodyki SCRUM wyciągając z niej najlepsze efekty biznesowe. Współpraca w metodyce SCRUM zapewnia elastyczność i transparentność, jak również umożliwia tworzenie dedykowanych zespołów wspierających poszczególne procesy.

Cała współpraca rozwijana jest na podstawie metodyki DevOps a system budowany w oparciu o Drupal 8 zapewniający bezpieczeństwo witryny nawet przy dużych skokach natężeń ruchu. Współpraca odbywa się za pomocą oprogramowania firmy Atlassian.

OX Media łączy kompetencje agencji digital i software house, tworząc produkty dopasowane do zaawansowanych założeń biznesowych. Specjalizuje się w projektowaniu strategii marketingowych/UX oraz budowie dużych serwisów korporacyjnych w oparciu o CMF Drupal, aplikacji typu Single Page Application bazujących na React, budowaniu w oparciu o mikroserwisy oraz metodyce DevOps i SCRUM. Do Klientów OX Media należą m.in. takie marki jak AmRest, Wonga, Velvet, 2KC, Diagnostyka, Jean Louis David oraz Nutricia (marka Danone).

Karolina Wojciechowska
OX Media